Arrangementer Biograffilm

God kunst til alle. Politikens særtryk.

15. august til den 15. september 2019 kan man se udstillingen "God kunst til alle. Politikens særtryk." i Nedre og Øvre Foyer.

Det var Politikens chefredaktør Herbert Pundik, der i sin tid græmmede sig over, hvor umuligt det var for almindelige mennesker, at få råd til god kunst. I 1974 besluttede han sig derfor for at trykke helsideskunst i Politiken, og det første var et tryk i tidens ånd, nemlig et værk af Dea Trier Mørch med titlen Oprør. 

Siden fulgte en lang række spændende kunstnere, og i dag har Politikens Galleri næsten 400 særtryk. Fra avispapir gik man over til ark-tryk på kvalitetspapir. Politikens grafiske særtryk bliver fremstillet i nært samarbejde med kunstnerne. Tilsammen giver de et portræt af dansk nutidskunst. Prisen holdes lavt, så alle har mulighed for at stifte bekendtskab med det nyeste kunst. De fleste tryk koster mellem 120 og 230 kroner.

Hvorfor fandt en avis på at mangfoldiggøre kunst? Hvorfor ikke bare nøjes med at mangfoldiggøre holdninger til kunst? Ifølge Herbert Pundik: ”fordi vi lever i en verden, hvor det bliver sværere og sværere at skelne mellem virkelighed og fantasi, facts og fiktion, og det afstumper vores sanse- og føleapparat. Seriøse aviser og kunst er vigtige antistoffer, der modvirker denne proces. Kunsten lærer os at se, den opmuntrer os til fordybelse, den kræver tålmodighed. Kunsten er overfladiskhedens fjende. Den kan bevæge os, skabe eftertanke, udvide vores bevidsthed og bruge både vore sanser og forstand”. Citatet er fra 1974. Det kunne lige så godt være skrevet i 2019. 

Udstillingen er skabt af sammenslutningen af Danske Kunstforeninger i samarbejde med Politikens Galleri.

Cirka 40 forskellige kunstnere er repræsenteret i udstillingen.