OM KULTURHUSET

Skanderborgs bankende hjerte

Man siger at humlebier ikke kan flyve, de ved det bare ikke. Sådan er det også lidt med Kulturhuset. Egentlig burde en by på Skanderborgs størrelse slet ikke have så stort og aktivt et kulturhus. Og da slet ikke, når man er klemt inde mellem store byer som Aarhus, Horsens og Silkeborg, der bugner med kulturelle tilbud. Men vi kan godt lide at gøre det umulige og et imponerende besøgstal på mere end 350.000 gæster årligt taler heldigvis for sig selv.

Hvad er opskriften på jeres succes? bliver vi ofte spurgt, når besøgende fra både ind- og udland kommer forbi. Hovedingredienserne er følgende: en flok ildsjæle, en modig kommune og en lokalbefolkning, der bakker op.

Det afgørende håndslag

Tilbage i 90’erne ønskede en flok kulturgræsrødder sig et sted, hvor kulturen og fællesskabet kunne udfolde sig. Det ledte frem til en aftale med Skanderborg Kommune, der i korte træk sagde ”Vi bygger det, hvis I driver det”. Det blev der givet håndslag på og i 1998 stod huset færdigt og blev overdraget til de frivillige – organiseret i den nystiftede forening Skanderborg Kulturhus.

Og her, et kvart århundrede efter, må vi konstatere, at det har været en kæmpe succes. Aktivitetsniveau, omsætning og antallet af gæster er steget støt år for år. Det viser hvor godt det kan gå (og hvor meget kultur man kan få for pengene) når en kommune tør give helt slip og stole på, at de frivillige kan selv. Skanderborg Kommune ejer bygningen, vedligeholder den udvendige del og giver hvert år et driftstilskud, men ALT hvad der foregår i huset styres af de 200 frivillige og fire ansatte, helt uden kommunens indblanding. Vi sørger selv for drift, inventar og vedligehold – og en fornuftig styring af økonomien, så vi kan holde vores flotte hus i tip-top stand.

Indsigt, udsyn og fællesskab

Kulturhuset har en fantastisk beliggenhed med byens hovedstrøg på den ene side og søen på den anden. De gode rammer med koncertsal, biograf, mødelokaler og udstillingsareal giver mulighed for et hav af oplevelser. Hertil kommer husets dejlige café, det gode naboskab med biblioteket og en lang, lang række gode venner og samarbejdspartnere. Det betyder at huset summer af liv fra morgen til aften, og det er lige præcis sådan vi kan li’ det.

Kulturen binder folk sammen og skaber fælles oplevelser. Koncerter, foredrag, film, teater, børnearrangementer, comedy, kunst, møder, markeder og events – vi kan det hele. Og vi VIL være alsidige. Også selvom det betyder, at der nogle gange kun er ganske få publikummer til et arrangement eller en film. Der skal både være bredde og dybde i vores tilbud og vi kan godt lide at komme ud i mange forskellige kroge. Men tjek vores udbud her på siden og bedøm selv.

Vi glæder os til at se dig.
Igen og igen og….

Fotokonkurrence. Foto: Henrik Hansen
Torvet
Trappen