UDSTILLINGER

Kulturhusets prydes af en række permanente kunstværker, herunder billedtæppet “Lyset over Skanderborg Sø” (2013) og “Papir Objekt” (2002) begge af Jane Balsgaard, samt maleriet “Morgendagens gåder” (1998) af Poul Anker Bech i Nedre Foyer. I indgangsniveau kan “Duerne Flyver” (2020) af Steen Rasmussen opleves. Sidst ankommet er glaskunsten “Blåt Øje” (2023) af Ditte Lyngkær, som kan betragtes i vinduespartiet i Nedre Foyer.

Scenetæppet i Store Sal er skabt af billedkunstner Eske Kath. Scenetæppet er lavet af Priebe Sceneteknik og er doneret af Ny Carlsbergfondet i 2016. Udendørs kan man opleve Eva Kocks brocheskulptur Linien (1998).

Udover de permanente værker, så sørger de frivillige i udstillingsgruppen for at arrangere løbende udstillinger i Nedre og Øvre Foyer, så der altid er spændende kunst at kigge på i Kulturhuset.

Kulturhuset er et levende hus med masser af aktivitet, hvilket betyder at der nogle gange vil være arrangementer, der forhindrer fri tilgang til kunstværkerne. Går du efter at se en konkret udstilling på et bestemt tidspunkt, så kontakt gerne Kulturhusets kontor først, for at sikre at værkerne er tilgængelige.

Hvis du gerne vil udstille i Kulturhuset
Kunstnere til husets udstillinger udvælges af udstillingsudvalget. Læs mere om formalia og muligheder her og send en mail til udstillingsudvalget.kulturhuset@gmail.com, hvis du gerne vil udstille.

Kommende udstillinger

13. maj – 1. juni: Sløngeludstilling
4. juni – 3. august 2025: TRAUN
4. august – 31. august 2025: Klaus Handsome

Der tages forbehold for ændringer.

Oversigt over tidligere udstillinger i Kulturhuset.

Aktuelle udstillinger

Udstilling “Haven – Havet – Exodus” med værker af Kirsten Ballisager

Fra den 18. februar til den 1. maj 2025 udstiller billedkunstner Kirsten Ballisager i Kulturhuset Skanderborg.

Der er fernisering på udstillingen den 18. februar kl. 16.30-18.00.

Ferniseringen begynder med en halv times koncert med pianisten Laurie Pickering.

Kirsten Ballisager om udstillingen:

Efter 50 år med billedkunst opdager jeg, at det er motiver, der går igen i mine billeder i en konstant bearbejdning af symboler.

Haven er symbol på stedet, hvor du er tryg og hjemme, hvor du kan skabe frodighed ved at gøde og vande. Men vogt dig for ”ugræs” og æblerne på Kundskabens træ. Haven indgår i en af vores urfortællinger: De første mennesker blev udelukket fra Paradisets Have, da slangen fik Eva til at spise af Kundskabens træ.

Havet er i mine billeder symbol på den livsvej, vi selv vælger eller bliver påtvunget – livet som et langt overgangsstadie. Viser vejen sig at være i soppehøjde eller på de 70.000 favne? Tør vi kaste os ud – der kan være mineret. Foretrækker vi at være bølgeryttere eller bølgebrydere?

Exodus – igen et bibelsk udtryk for Israels udvandring fra Egypten. For mig handler det om alle udvandringer eller uddrivelser fra haven, fra det hjemlige. Vores tid er dystopisk og stærkt præget af forhold, der gør at mennesker må flygte for at overleve eller bare ønsker et bedre liv for sig selv og eventuelle børn. At vi så samtidig kan tage fejl og blive forført af glitrende bras, det er en mulighed. Du må på en måde eksistere på uvishedens og tvivlens grænse.

At male er for mig at cirkle rundt om det ubegribelige – et sted uden for det sproglige.

Det kan virke absurd og tvivlsomt at lægge vægt på, at billedkunst kan have en betydning for den menneskelige eksistens. Men vi bliver nødt til at kommunikere – både med ord og med de ordløse færdigheder, som er mere forbundet med kroppen som musik, dans og billeder i vores podcast-dominerede samfund.

Det er vigtigt at kunne se hinandens menneskelighed og befri os for altid at være lykkelige og perfekte. Ideen om at noget kunne være anderledes, giver håb.

Jeg arbejder meget til musik, og tilfældet har ført mig sammen med pianisten Laurie Pickering, som til ferniseringen har sammensat et medley, inspireret af mine billeder.

Kirsten Ballisager boede i Skanderborg i 70´erne og 80´erne. Hun var med til at starte kunsthåndværkerbutikken Hjulet, som ikke eksisterer længere, samt Kulturforsyningen. Hun underviste i batik på aftenskole og var gæstelærer ved nogle af landets håndarbejdsseminarier. Med i kufferten har hun en BA i filosofi, så hendes billeder er præget af filosofiske tanker.

udstillinger
“Lyset over Skanderborg Sø” af Jane Balsgaard
udstillinger
Scenetæppe i Store Sal af Eske Kath
udstillinger
“Morgendagens gåder” af Paul Anker Bech